Om oss Anmeldelser Nyheter

 
Restauranter: Nyheter
Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller


Per Bjørnar guider deg inn i Istanbuls surrealistiske hotellverden
Første gangen jeg reiste til Istanbul, i 1993, bodde jeg på Pera Palace. Rommet var stort og inneholdt en svær & gyngende seng innrammet i gullmessing. Rommet hadde rosa vegger og et enormt rundt vindu. Atatürk, Agatha Christi & Hemingway hadde bodd her. Jeg fikk se rommene til de to førstnevnte. Tjue år senere (2013) var jeg tilbake. Rommene er nydelig pusset opp, servicen er bedre og ingen, ingen utenom de akutt kåte, vil savne de rosa veggene og de gyngende sengene. Mens jeg satt inne i det tradisjonsbefengte fellesområdet, med en god tyrkisk hvitvin i hånden, begynte jeg å tenke på alle hotellene jeg har bodd på i løpet av de siste tjue årene i Istanbul:

- Richmond. Ligger på Istiklal gaten. Dersom man ikke kan se rett inn i leiligheten til en naken kvinne, er utsikten ned til Den franske ambassade en fin kompensasjon.
- Ösmen var et helt nytt firestjerners hotell i 1993 hvor jeg lå syk og gaflet i meg chicken sish m/ pommes frites. Det gikk visst rykter om at jeg hadde lagt på meg da jeg kom hjem.
- Marmara. Midt på Taksimplassen. Eksepsjonell sur betjening m/fin utsikt utover Bosporus.
- Ceylan Intercontinental. Kjedelig, klassisk og vakkert. Slapp betjening. Stilig restaurant på toppen av bygningen som serverer ok+ mat. Enorm palme midt i lobbyen.
- Lamartine ved Taksimplassen. Fra et vindu så jeg ned på et supermoderne bygninger, fra et annet så jeg ei geit bundet til et tre. (That's Istanbul!)
- Conrad. Ser ut som en enorm oljetank. Kort vei til Hanedan restaurant som serverer verdens beste forretter.
- Euro Plaza. Usedvanlig uvennlig firestjerners hotell. Spurte direktøren hvorfor enkelte gater i Istanbul har tall og ikke navn. Svar: "It was not me who built Istanbul." Om natta løp airconditionanlegget løpsk. Badstu inne på rommet og ikke mulig å åpne vindu.
- Divan. Kjent for sitt gode kjøkken. Imponerte ikke meg.
- Best Western (ved Taksim) Boring Western!
- Divas ved Sultanahmet er et trivelig trestjerners hotell, kanskje bare god for to av de tre stjernene. Men midt i smørøyet for den som vil besøke Hagia sofia, Den blå moskeen, Hippodromen etc.
- Swiss Hotel Bosphorus. Imponerende luksus. 600 rom og man føler det nærmest som om man er deres utkårede gjest. En av verdens beste frokoster.
- Første gangen jeg sjekket inn på Ciragan Palace gikk jeg i dørken med full matforgiftning. Ble liggende i to døgn uten matlyst. Beliggenhet: Ingen hotell over, ingen ved siden. Nydelig badebasseng som ser ut som det flyter rett ut i Bosporus. Tugra restaurant er overpriset og helt middels. Knapt noe hotell i verden har et slikt historisk sus: Opprinnelig sultanens palass. Servicen bærer dessverre enkelte ganger preg av at de rike bor der uansett servicenivå. Det er jo et ekte palass!
-Istanbul Plaza. Slitte rom, ikke varmt vann. Narkomane og folk med diffuse legninger krydret hotellgaten. Likevel, en stilig 1930-tallsatmosfære iblandet en kolonialistisk feel. Stedet huskes best fordi jeg kranglet heftig med min fru!
-Sheraton-hotellet ved flyplassen minner om en russisk fangeleir for bedrestilte – om slikt fins? Skiftet hotell etter en natt og har siden aldri, aldri bodd på noe hotell utenfor byen. Det er forresten et svært godt ferietips!
Publisert: 25.08.2013Siste nyheter:

Anbefalte restauranter i Izmir

Bedre enn sitt rykte

Bergens fem beste restauranter, 2016 (Bergen's Five Best Restaurants)

De beste hotellene m/restaurant

Et hypotetisk etergilde: Finnegaardsstuene 2019

Femstjerner besoker Michelinstjernerestauranter

Femstjerner på Facebook

Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma

Frankfurts beste gourmetrestauranter

Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)

Gourmetkampen i Europa og Norge

Gourmettur til St. Petersburg

Hva er egentlig det beste av Londons topp hoteller? Av Per Bjørnar Grande

Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller

Madrid, den nye gourmethovedstaden

Madrid, the New Gourmet Capital?

Om michelinstjernene 2008

Om michelinstjernene 2009

Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter

Service

Opphavsrett © 2006-2020 FemStjerner.no | Sitemap