Om oss Anmeldelser Nyheter

 
Restauranter: Nyheter
Gourmetkampen i Europa og Norge


Vil du vite noe om de beste restaurantene i Europa og Norge for tiden. Les denne artikkelen av Per Bjørnar Grande

Innenfor det europeiske kjøkken er det for tiden kniving mellom det tradisjonelle kjøkken og et kjøkken mer tilpasset det moderne menneskets krav til lette, kalorifattige retter. Men renommerte restauranter som går nye veier, risikerer å falle utenfor kritikernes kanon. Paris-restauranten Tour d'Argent for eksempel satset for noen år siden på et lettere kjøkken, og ble i Michelin-guiden lettet for en stjerne. Det samme skjedde nylig med Lucas Carton. Våre besøk ved trestjernersrestaurantene Ledoyen og Pré Catelan (Paris) nå i desember (2007) tyder på at oppfinnsomheten muligens er i ferd med å flytte fra Frankrike. Og på Le "Cinq" føltes det som om den franske mattradisjonen er like stabil, for ikke å si lite mobil, som kastesystemet i India.

Prisene på de beste restaurantene i Paris er nå anno 2008 hinsides alt. En risotto på Le Meurice koster 140 euro. De fleste for- og hovedrettene ligger på rundt 100 euro, og det i en tid hvor børsene er i ferd med å kollapse. Det eneste anstendige er å spise på de topprestaurantene som fremdeles tilbyr en lunsjmeny. Da slipper du med rundt 80 euro for 5-6 retter.

Paris, gourmetbyen fremfor alle, føler for øyeblikket trusselen fra London. London som en gang var hovedstaden i et kulinarisk u-land, blir nå hyllet av enkelte kritikere som de nye gourmetenes haut temple. Kokkene Wareing og Ramsay beskyldes for å anvende trøflene og tilberede gåselever og andebryst på en slik uanstendig raffinert måte at det overgår de beste gourmetkjøkken i Paris. Og Restaurant Magazine kåret Fat Duck til Årets Restaurant 2006 - for den som måtte foretrekke bacon-is, laks overtrukket med lakris eller sardinsorbet.

Det at flere restauranter i London og omegnen har fått tre stjerner i Michelin, er bemerkelsesverdig med tanke på ryktet om en viss preferanse for restauranter i Frankrike. Men det er nettopp ved å etterligne og overgå de franske mestrene på hjemmebane med sin versjon fransk kjøkken, at man har mulighet til å skrive seg inn i gourmethistorien. De beste eksotiske kjøkken blir nevnt, men får bemerkelsesverdig liten plass i en Michelin-guide, selv om de ellers skårer høyt i avisenes restaurant-spalter.

2007 ble et kronår for Londons gourmetrestauranter. I januar 2007 ga man en stjerne til fire nye restauranter - La Noisette, Benares, Arbutus og L'Atelier de Joel Robuchon. Mens den uhyre stilige Pétrus (Berkeley Hotel) ble oppgradert til to stjerner under chefen Marcus Wareing. Vi anbefaler de på vei oppover. En enstjerner på vei opp mot to er ofte mye bedre og freshere enn en trestjerner på vei ned mot to. I det siste har The Square i Bruton Street fått fantastiske kritikker. En restaurant med to stjerner som kritikere nå (2008) hevder fortjener tre, blant annet fordi chefen ikke søler bort talentet med alle mulige tv-opptredener og nyetableringer, nyetableringer som kjendischefene selv knapt kjenner veien til. Den samme ukorrupte innstillingen og kompromissløse konsentrasjonen på mat finner man hos Eric Chavot, chefen ved The Capital Restaurant i Knightsbridge.

Nå i 2008 har Alain Ducasse startet en restaurant i Hotel Dorchester, luksushotellet i Mayfair, eid av sultanen av Brunei. Tilbakemeldingen er god mat, men nokså sjelløst konsept. Ellers har matgeniet Robuchon startet restaurant vis a vis hypertrendye The Ivy. Det betyr gourmetmat midt i teaterdistriktet i stedet for denne utrolig kjedelige og mediokre angelsaksiske maten som for tiden serveres inne i The Ivy sin klubbaktige spisesal.

Utenfor Skandinavia har de fleste gourmet-restaurantene en treretters til lunsj. Disse er absolutt anbefalelsesverdige for matelskere med begrensede midler: For eksempel får man en treretters på Lucas Carton, Taillevent eller Pierre Gagnaire (Paris) til rundt 70 euro, og for 30 pund får man en gourmetopplevelse hinsides denne verden enten på Ramsay Hospital Road eller Petrus (London).

Dersom man spiser gourmet om kvelden eller bestiller fra à la cart'en til lunsj må man imidlertid ut med det dobbelte, minst. Derfor anbefaler vi lunsjmenyene, som ofte inneholder flere av chefens signaturretter. Som regel består en lunsjmeny av fem-seks retter. Ifølge en Le Figaro-artikkel satser topprestaurantene alt på å kapre de kjøpesterke med lekre lunsjmenyer, slik at flere av dem faktisk går med tap. Med en ikke så altfor dyr vin til, kan man få en praktlunsj til rundt 600 kroner per pers. Er dette dyrt? Saken er jo den at man på en helt middels restaurant sjelden kommer under 300 kroner og ofte godt over 400 per pers for en treretters med vin.

Det kan faktisk lønne seg å spandere på seg et gourmetmåltid til lunsj for så å ta seg en hamburger eller sandwich om kvelden i stedet for to middelmådige måltider om dagen. Personlig foretrekker jeg variasjon; å sitte i kongelige omgivelser til lunsj, hvor man blir omkranset av tjenestevillige og kunnskapsrike kelnere, for så å snobbe seg ned på et beskjedent sted om kvelden.

Det absolutte høydepunktet når det gjelder forholdet mat - pris var besøket på Wiens beste restaurant, Steirereck. Vi bestilte en treretters, men regnet ut at, med alle de innlagte smårettene, fikk vi seks-syv retter. Med vin og kaffe ble prisen 400 kroner per pers. Mat, service og estetikk tatt i betraktning et reelt tjuveri!

For enkelte kan estetikken være like så viktig som maten. For noen teller omgivelsene kanskje 50% av det totale. Det absolutte høydepunktet rent estetisk er Les Ambassadeur i ærverdige Hotel Crillon (Paris), hvor ballsalen fra 1700-tallet med seks slag marmor, er diskré omdekorert av Sonia Rykiel. Fremheves må også Ritz-restauranten i London, og, dersom vi beveger oss på mer hjemlige trakter, har Oslo-restauranten Le Canard smakfulle værelser i tillegg til et kjøkken av høy klasse.

Og så har vi i Norge faktisk den kokken i verden som er best på fisk. Vi anbefaler Bagatelle på det varmeste!


Av Per Bjørnar Grande
Publisert: 13.02.2007 00:00:23Siste nyheter:

Anbefalte restauranter i Izmir

Bedre enn sitt rykte

Bergens fem beste restauranter, 2016 (Bergen's Five Best Restaurants)

De beste hotellene m/restaurant

Et hypotetisk etergilde: Finnegaardsstuene 2019

Femstjerner besoker Michelinstjernerestauranter

Femstjerner på Facebook

Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma

Frankfurts beste gourmetrestauranter

Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)

Gourmetkampen i Europa og Norge

Gourmettur til St. Petersburg

Hva er egentlig det beste av Londons topp hoteller? Av Per Bjørnar Grande

Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller

Madrid, den nye gourmethovedstaden

Madrid, the New Gourmet Capital?

Om michelinstjernene 2008

Om michelinstjernene 2009

Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter

Service

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap