Om oss Anmeldelser Nyheter

 
Restauranter: Nyheter
Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma


Miniguide til de beste hotellene og luksusrestaurantene i Roma
I Roma fins det over 1000 kirker. Hoteller er det enda flere av, men få som man husker og enda færre man gidder skrive om. Femstjerner.no var imidlertid på hotellsafari i desember 2014 hvor vi testet de som skulle være byens tre beste. For å si det slik: Hotel de Russie hadde det mjukeste toalettpapiret. Her er alt elegant, raffinert,kostbart og litt stivt - unntatt dopapiret, da. 600 euro per natt er for mye, uansett om frokosten ligger i verdenstoppen, både estetisk og matmessig - og perfekte Piazza Popolo ligger like ved. Hotel Baglioni ligger sånn halvveis opp i vakre Via Veneto. Finere rom (spesielt dersom man foretrekker klassisk dekor og fargerik marmor på gulvet), kan man nesten ikke få. I tillegg er baren moderne og innbydende, men det er vanskelig å få noe å drikke til under 15 eiuo. Hotel Majestic koster halvparten og tilbyr freshere rom. Rommene på Majestic er nydelig hvitmalte rom med byens beste beliggenhet. (Midt i storsvingen på Via Veneto.) Når det kommer til service og tradisjon, er St. Regis den klare vinneren. Rommene er dekorert i leken empirestil og så maksimalistisk stilige at man sovner med et glis om munnen. Servicen kan faktisk ikke bli bedre. Dette er beste stedet i Roma. Eneste innvendingen er at hotellet virker ørlite sigent, men i Roma, med dens historiske bakteppe, er det bare et pluss.

Det fins imidlertid enda flere restauranter enn hotell og kirker til sammen, men her er kvaliteten meget variabel. Et av problemene med restaurantlivet i Roma er at italienerne er over det vanlige konservative i matveien. De skal ha spagettien slik mama laget den. Enhver forandring eller eksperimentering er heresi! Likevel, den som leter godt, vil finne fram til enkelte perler. Og den som ikke gidder lete, kan bare følge denne lille miniguiden til de beste romarestaurantene, de fleste vel å merke i luksusklassen. I likhet med michelinsguiden vil jeg påstå at i Roma spiser du best på gode hoteller.

Men la oss begynne litt proletært. Ett av de beste osteriaene i Roma ligger like ved Piazza Bernini. Osteria Romana (Via Boccacio) ser ut som en helt alminnelig restaurant i den lavere divisjonen. Glem estetikken! Maten er virkelig kjempegod. New York Times har antydet at dette er byens beste osteria. (Osteria er imidlertid litt rustikt for min smak.) Mens vi nå holder oss til tradisjon, la meg anbefale Girarrosto Fiorentino i Via Sicilia 46, en sidegate av Via Veneto. Nydelig Saltimbocca, men litt kjedelig snitzel. Alt på dette stedet er solid og preget av kvalitet. Pent er det òg, dersom man foretrekker en gammelmodig setting i solid eikepaneling.

Vivendo
Vår favoritt er Vivendo i Hotel St. Regis Grand, like ved Piazza Republica. Nydelig restaurant i nedtonet sølv, hvor man risikerer å treffe en comtessa ved det ene og det andre bordet. Men atmosfæren er likevel relativt uhøytidlig. Vi anbefaler Vivendo til lunsj. Fantastiske lunsjtilbud. (Meget rimelig.). Vi i Femstjerner spiste julemiddagen 2014 på Vivendo. Da var det så populært at man hadde flyttet Vivendo ut i den enorme og vakre lobbyen. Igjen aldeles nydelig mat og en servering preget av solide kunnskaper og goodwill.

Exedra
Ved enden av piazza Republica mot terminien, ligger det nye luksushotellet Exedra. Vi spiste en lunsj der like etter åpning. Maten var middels og service/språkkunnskaper så nedprioritert at vi klarte såvidt å få den armanikledte og lett narcissistiske kelneren til å forstå at vi ville betale. Dessuten høyttalerne dunket som om man befant seg midt inne i Quartfestivalen. Sannsynligvis er standarden blitt høyere nå som ting har satt seg.

Il Convivio-Troiani
Ellers er Il Convivio-Troiani meget bra, selv om den i 2008 mistet michelinstjernen sin. Vi mener dog at den tilhører sjiktet som skulle kvalifisert til en michelinstjerne. (Det er bare to restauranter i Roma med to michelinstjerner.) El Toulà like i nærheten er også kjempebra. Da vi spiste der, var den sicilianske hvitvinen, Planeta, husets hvitvin. (Koster 238 kr på polets bestillingsutvalg.) Den som for eksempel er glad i hvit burgunder, vil elske denne fyldige og rike chardonnayen! Garantert!

L'Altro Mastai
L'Altro Mastai med en michlinstjerne befinner seg også i dette historiske sentrum. Maten er bra og interiøret en blanding av Hødnebø og Turri. Kanskje er det litt for mye A4 michelinrestaurant, uten den helt store spenningen. Servicen er imidlertid super.

Dal Bolognese
Rundt Spansketrappen er det få gode restauranter. På piazza del Popolo finner man imidlertid Dal Bolognese. Dette er et godt alternativ, ingen michelinstjerne, men svært solid (på alle måter) og mat godt over middels. Dette er stedet for deg som ikke vil gå på prangende steder eller ta sjanser, men samtidig være sikker på at det meste holder høy standard. Det vil si servicen varierer mye mellom morsom og arrogant.

Langs Via Veneto
Enhver som er i Roma må spise på en av restaurantene langs snobbegaten nr 1, Via Veneto én gang. Spesielt stilig er det på kveldstid å sitte inne i de estetiske glassburene utenfor fortauene. Men NB NB, på de fleste av disse restaurantene plassert langs den slangeaktige venetoen, vil du bli behandlet som en pengemaskin. Selv om menyen ikke er superdyr, vil servitørene forsøke å presse på deg ting du strengt tatt ikke har spesielt lyst på. Og så blir regningen deretter.

Harry's Bar øverst oppe på Via Veneto serverer ok + mat, men er dyr. Vi spiste en fantastisk god Cæsarsalat på Harry's Bar til lunsj, godt overdrysset av parmesan og svarte trøffelflak. Stedet har et veldig pretensiøst klientell om kvelden. Man kan risikere å bli underholdt av en italiensk smørsanger m/hammondorgel! Men dersom du liker Anita Ekberg-myten og velkledt italiensk snobberi blandet med folkelige smørsangere, er dette stedet. Dersom du heller vil gå for det mer klassiske på Via Veneto, anbefaler vi Veranda inne i Majestic-hotellet. Veldig sobert og hvitt og høyverdig. Maten er ok+. La Ninfa ved samme hotell er en virkelig bra restaurant hvor du spiser god gourmetmat til ok priser. De to restaurantene inne i Majestic-hotellet er altså sikkerstikkene på denne snobbegaten. Doney, en restaurant inne i Excelsior-hotellet, holder jevnt godt nivå, men spesielt fiskerettene blir rett og slett for uspennende.

Sapori del Lord Byron
En annen nydelig liten restaurant er Sapori del Lord Byron inne i Hotel Lord Byron. (Hotellet er medlem av det supereksklusive Leading Hotels of the World.) Denne restauranten kan lett kombineres med et besøk på Borghese-galleriet. Men matkvaliteten er middels og du risikerer å bli sittende mutters alene til lunsj.

La Pergola
Den beste restauranten i Roma er ifølge Michelinguiden, La Pergola, i Hotel Cavalieri Hilton, et stykke ovenfor Peterskirken. Det er den eneste restauranten i Roma med tre michelinstjerner. (Det er kun én med to stjerner.) La Pergola har en tysk chef som skal være en fornyer av det italienske kjøkken. (Denne restauranten har ikke vi i femstjerner.no testet da det har vist seg vanskelig å få bord.)

Agata e Romeo
Og så til sist har vi Agata e Romeo, ved Maria Maggiore kirken (verdens største Mariakirke), som har en av de beste vinkjellerne i Roma. Vår egen superkokk Eivind Hellstrøm skryter hemningsløst av Agata e Romeo. Vi likte den også godt, men fant den i dyreste laget. Nydelige italienske servitriser trekker ikke ned. Den er nå nedlagt.

All'Oro
All'Oro med en michelinstjerne serverer meget spennende og innovativ mat der chefen virkelig leker seg med den italienske mattradisjonen. Her blir du servert italiensk mat for fremtiden. Det er sjeldent - spesielt i Roma. Det som trakk ned på All'Oro var at de skiltet med flere retter med hvite sommertrøfler uten å si skikkelig ifra at disse rettene kostet ekstra. Vi måtte punge ut med 1500 kroner ekstra. Surt, ja, det var som om restsødmen svant og man satt igjen med en en følelse at folkene som driver stedet ikke er helt til å stole på.

Aroma
Aroma Restaurant i Palazzo Manfredi har praktutsikt mot Colosseum. Meget god 7-retters smaksmeny, men 150 euro er for drøyt. Du slipper nok ikke særlig billigere dersom du tar à la carte menyen i og med at forrettene ligger, anno 2018, på 40 og hovedrettene på 50 euro.

Enoteca la Torre
Enoteca la Torre er en nydelig restaurant ved Tiberen. Interiøret har noe storslagent og romantisk ved seg. Her glemmer man garantert hverdagen. Selv om stedet har en michelinstjerne, skilter de med fast meny til under 100 euro. Vi bestilte fra à la carte menyen. Gåselever-terrinen kunne med hell vært søtere, men kombinert med tilbehøret ble det nesten perfekt. Den langstekte oksefileten m/potetmos var faktisk helt perfekt. Ti ut av ti!

Styr unna!
Ellers, kjære gourmeter ligg unna restauranter som La Terazza (Hotel Eden) og Mirabelle (Hotel Splendide). De er renommerte, men hva man kaller touristtraps i luksusklassen. Og på restaurant Baby inne i luksushotellet Aldrovandi Palace opplevde vi at kvaliteten på servicen falt dramatisk idet vi til lunsj skippet forrett og dessert. Men Baby kan skilte med en chef som kommer fra en restaurant med tre michelinstjerner.

Selv om maten i Roma ikke alltid er på høyde med palassene, bildene og kirkene, vil nok disse stedene som vi anbefaler kunne konkurrere med mange av de beste restaurantene i Europa.

Av Per Bjørnar Grande
Publisert: 07.01.2008 00:00:23Siste nyheter:

Anbefalte restauranter i Izmir

Bedre enn sitt rykte

Bergens fem beste restauranter, 2016 (Bergen's Five Best Restaurants)

De beste hotellene m/restaurant

Et hypotetisk etergilde: Finnegaardsstuene 2019

Femstjerner besoker Michelinstjernerestauranter

Femstjerner på Facebook

Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma

Frankfurts beste gourmetrestauranter

Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)

Gourmetkampen i Europa og Norge

Gourmettur til St. Petersburg

Hva er egentlig det beste av Londons topp hoteller? Av Per Bjørnar Grande

Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller

Madrid, den nye gourmethovedstaden

Madrid, the New Gourmet Capital?

Om michelinstjernene 2008

Om michelinstjernene 2009

Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter

Service

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap