Om oss Anmeldelser Nyheter

 
Restauranter: Nyheter
Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)


Per Bjørnar Grande guider deg fra gourmetrestaurant til gourmetrestaurant langs Bosporus
Det tyrkiske kjøkkenet er kanskje blant de fem beste på kloden - og ingen steder smaker det bedre enn i Istanbul. Vi har reist mye rundt i Tyrkia, men restaurantene i Izmir, Antalya, Kappadokia, Efesus, Pergamon, Cesme kommer ikke opp mot de beste i Istanbul. Det er som i Norge, ute i provinsen er folket mye hyggeligere, varene rimeligere, men restaurantene mye dårligere. Dessverre. Det virker som omden heldige desentraliseringseffekten stopper opp når man kommer til restaurantverdenen.

Det mest typiske med restaurantene i Tyrkia, er jevnheten. Det er ikke spesielt stor forskjell på en rimelig og en dyr og påkostet restaurant. I Tyrkias tilfelle betyr det at de vanlige restaurantene holder høy standard og man får sjelden servert et dårlig måltid. På den andre siden, er det sjelden at man får et raffinert haute cuisine. Et unntak er Changa, som i 2001 ble kåret til en av verdens 50 beste restauranter. Vi spiste en 14 retters Tasting menu (450 kr) der, kreativt satt sammen av chefen Civan Er. Vi ble skikkelig imponert over fiskerettene. Men retttene ble for minimalistiske: kun en munnfull. Sulten etter 14 retter. Høres sprøtt ut, men slik var det!

Den mest trendy restauranten i Istanbul er for tiden (2013) Brasserie Nisantasi. Den ligger i en gate (Abdi Ipekci Cadessi) som huser flere luksusmerkeklær enn Avenue Montaigne i Paris. Sant. Slick, elegant, trendy, men litt kald service. Kjølig service er forresten sjeldent i Tyrkia - men sånn blir det når man skal herme etter franskmenn og italienere. Stedet er kjent for people watching, men det hjelper ikke stort for en som kun kjenner til Ataturk, statsministeren og presidenten.Deilig papardelle trekker opp. Spiste der igjen sommeren 2013 og likte veldig godt de fire minihamburgerne. Ikke helt på høyden med kineserne når det gjaldt Crispy Duck- retten, men dette er et virkelig godt brasserie.

Den samme kalde formaliteten som man kan oppleve på Brasserie Nisantasi opplevde vi på Park Samdan, kanskje det stedet i Istanbul hvor uttrykket "power lunch" passer best. I KLM-magasinets January 2011 presentasjon av Istanbul påstås det at nå er det flere milliardærer i Tyrkia enn i Kina. Halvparten av dem spiser antakelig lunsj på Park Samdan. Utrolig kjedelig cæsar salat, men kylling kunne de. Prøv cajun-versjonen! Når det kommer til power om kvelden, er det nok Ulus 29 som ruler. Etter en cirka 20 minutters kjøretur havner du på et klubbaktig og nyrikt sted. Også rådyrt med et snev av mafioso i atmosfæren. Noen av hovedrettene kostet over 400 kroner. Bra mat, men egentlig ganske tradisjonelt. Noen vil kanskje si at den fantastiske utsikten over Bosporous er verdt turen, men jeg synes at man spiser like godt på steder der prisen kan deles på fem.

Er du som jeg en fan av fushion, har man Zuma som ligger i det nye Radisson Blu hotellet. Deilig biff og høflig service! Dype sofastoler med utsikt utover Bosporous trekker også opp.

En av de første mytene man må legge av seg før man kommer til Istanbul, er at hotellrestauranter nødvendigvis serverer kjedelig mat i kjedelige omgivelser. Ofte er det helt motsatt: maten er mer raffinert og omgivelsene mer påkostet. Dessuten, du vil du neppe bli matforgiftet dersom du spiser på de bedre hotellrestaurantene. Den nå nedlagte restauranten Corne d'Or i Swissotel Bosphorous serverte fransk haute cuisine slik en parisisk toppchef måtte misunne. På 90-tallet dro vi stadig tilbake for å spise mer av terrinen. Nå er det en mer tradisjonell, men likevel internasjonal restaurant der, kalt Gaia. Interiøret er kjemepestilig og formelt. Servicen korrekt. Her er det mulig å spørre servitøren om vinene uten at de blir satt ut. Men maten var dessverre skuffende. Vi gikk for kveldens fireretter til 500 kr. Og det desidert beste ved måltidet var stedets Petits fours. Synd for hotellet er ellers meget bra. Safran høyt oppe i etasjene på Ceylan Inter-Continental hotellet serverer virkelig velsmakende tradisjonell tyrkisk kost. Fabelaktig utsikt over Bosporos er inkludert i prisen. Grillen på Hilton i Macka-området er heller ikke å forakte. Salaten som de lager mens du ser på, tar ca 20 min å tilberede, men smaker helt fantastisk. Her jobber de intenst med hver lille detalje. Også Tugra i byens beste hotell (Ciragan Palace), (som faktisk et rehabilitert palass hvor siste sultanens bror ble internert på livstid), serverer raffinerte tyrkiske retter. Gazebo, lunsjrestauranten ved samme hotell er overpriset.

Dersom du vil spise billigere og like godt som på de nyss nevnte hotellrestaurantene, anbefaler vi Hanedan, som ligger i Besiktas, like ved der man tar ferja over til Asia-siden. Den kullgrillede kyllingen der er kanskje den beste av alle kyllingrettene vi har spist. Og mezene (forrettene) vil være bedre enn de du noensinne har spist, enten i Istanbul eller elsewhere. Styr unna fiskerestaurantene i Tyrkia, også Hanedan sin i etasjen under kjøttrestauranten. Som nordmann spiser du bedre fisk hjemme på de gode restaurantene, og betaler neppe særlig mer. En svakhet ved Istanbul er at det er veldig få gode restauranter i det historiske området, altså det området man kaller Sultanahmet. Man har jo det svært så vakre Four Season hotellet, som serverer uklanderlig mat, men ikke noe som man ville kalt oppsiktsvekkende. For en gourmetopplevelse i dette historiske området anbefales Karakol Restaurant, like innenfor murene på Topkapi Palasset (før man betaler). Bygget var tidligere en politistasjon. God takhøyde, informativ betjening og fin oppdekning. Maten er nok mer middels enn spektakulær. Men solid på alle vis.

Er du en intellektuell med hang til heftige diskusjoner kombinert med god mat & vin, dra på Yakup 2, en restaurant i en sidegate ved Pera Palace hotellet. Men for all del ikke spis på Pera Palace, hvor maten er dyr og relativt dårlig. (Hotellet ble forresten ferdigrenovert i 2011.) Prøv heller Mikla, der den svensk-tyrkiske chefen har skapt en nydelig & moderne restaurant paa toppen av et hotell som ser ut som et leftover fra 60-tallet. Restauranten ligger rett over gaten fra Pera Palace. Nydelig anretting av rettene, men vi syntes det ble for lite smak. Hovedrettene ligger på rundt 200 kr - noe som er litt dyrt til Tyrkia å være.

Og det med lite smak mener jeg er problemet med det tyrkiske haute cuisine, som gjør at de ennå ikke helt er på høyde med de beste. Skal du besøke Pera Palace, ta heller en drink i baren (Orient Express Bar) hvor gjestene fra Orient Ekspressen pleide å befinne seg før måltidene. Men obs obs, servicen er ikke noe å skryte av.

Vil du oppleve det gamle Istanbul fra 1930-tallet, dra til Beyoglu-området og spis på Rejans. Rejans ble startet av tre russiske ballettdansere som flyktet fra marxismens terrorregime. På den tiden de åpnet, pleide grunnleggeren av det moderne Tyrkia, Atatürk, å spise der. Dette er stedet hvor man virkelig kan koste på seg en helaften, og det til rimelig pris. Kelnerne er kjent for å være ekstremt originale, og stedet oser av det klassiske, lett dekadente Istanbul. Maten er tyrkisk-russisk, kanskje mer russisk enn tyrkisk med sine russiske salater, borsch-suppe, Kievkylling etc. Her bugner det virkelig av atmosfære og fest. Prisene er overkommelige, gjestene i kjempeslag og sitronvodkaen vil garantert få deg i kjempehumør. (PS. Var sist innom i 2012. Da var dørene stengt.)

Nyvinninger anno 2013? Det må være kjeden The House, som man finner både i Ortaköy og langs hovedgaten Istiklal Caddesi. Usedvanlig stilig og trendy, på en avslappet måte. Maten, som er moderne europeisk iblandet tyrkisk tradisjon, holder et jevnt høyt nivå.

Den beste opplevelsen vi har hatt i Istanbul noensinne, når det gjelder atmosfære, var på den armensk-tyrkiske restauranten Jash. Det startet med noen armenere som begynte å synge sørgmodige sanger. Det utviklet seg til allsang og endte med at glassene klirret samstemte og alle klemte hverandre, alle, tyrkere med armenere i skjønn forbrødring. Maten var også bra!
Publisert: 20.02.2008 00:00:23Siste nyheter:

Anbefalte restauranter i Izmir

Bedre enn sitt rykte

Bergens fem beste restauranter, 2016 (Bergen's Five Best Restaurants)

De beste hotellene m/restaurant

Et hypotetisk etergilde: Finnegaardsstuene 2019

Femstjerner besoker Michelinstjernerestauranter

Femstjerner på Facebook

Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma

Frankfurts beste gourmetrestauranter

Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)

Gourmetkampen i Europa og Norge

Gourmettur til St. Petersburg

Hva er egentlig det beste av Londons topp hoteller? Av Per Bjørnar Grande

Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller

Madrid, den nye gourmethovedstaden

Madrid, the New Gourmet Capital?

Om michelinstjernene 2008

Om michelinstjernene 2009

Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter

Service

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap