Om oss Anmeldelser Nyheter

 
Restauranter: Nyheter
Om michelinstjernene 2008


Hvilke restauranter er best i 2008? Femstjerner.no kommenterer michelinguiden. Av Per Bjørnar Grande
Den store hendelsen innenfor restaurantverdenen i 2007 var at Michelinguiden testet de beste av Tokyos 160 000 restauranter og fant hele 8 verdige til 3 stjerner. Dessuten, 25 restauranter fikk to stjerner, mens hele 117 fikk en stjerne. Det ble faktisk flere stjerner enn de som ble delt ut i Paris i 2007. Ja ja, Paris kan jo bare skilte med sine 13 000 restauranter.

I 2008 ga Michelinguiden for første gang ut en guide over Los Angeles, denne uendelige svære byen som består av 88 småbyer og huser 15 millioner innbyggere. Femstjerner.no testet Patina i Disneysenteret, som vi mener må være en av de aller svakeste restaurantene som noensinne har mottatt en michelinstjerne. Ok, stilen er fransk, men maten er knapt middels, servisen lett bisarr og prisene fantastiske. For 130 kr (25 dollar) får du en toretter til lunsj. Ellers var biffrestauranten, CUT, til Wolfang Puck inne i Beverly Wilshire hotellet en av de absolutt beste kjøttrestaurantene vi har spist på -noensinne. Den er stjernen verdig. Men litt for kjølig interiør og for mye wannabe stemning ødelegger den helt store kosen. Vi syntes at Polo Lounge (Beverly Hills Hotel)ga en bedre totalopplevelse - selv om de ikke har en michelinstjerne.

Michelinguiden for New York City kom ut for første gang i 2005. Nå i 2008 fins det tre NY-restauranter med tre michelinstjerner. Det er Jean Georges, Le Bernardin og Per Se. Nøyaktig de samme tre som i 2007 – som forteller hvor konservativ guiden i grunnen er. Det er jammen ikke rart at man stadig leser kommentarer fra utålmodige amerikanere om å få litt mer action i guiden. Det er absolutt noe i det. For vi som besøker restauranter, merker jo ofte forfallet og stigningen lenge før michelinguiden.

Derfor kan det være hold i uttalelsene til eks-michelin ansatt, Pascal Rémy, som i 2004 skrev en bok hvor han hevdet at restaurantene som anbefales i Michelinguiden som regel bare blir testet hvert tredje eller hvert fjerde år. I framtiden må nok guiden vise på en mye mer konkret måte at de virkelig følger med i de kulinariske børssvingningene. De bør også grunngi hvorfor et sted mister en stjerne. Ellers ble New York restaurantene Picholine og Restaurant Gordon Ramsay oppgradert til to stjerner, noe som er direkte bemerkelsesverdig med tanke på den skepsis og motstand Ramsay møtte da han satset på andre enden av atlanteren.

Den 6. mars kom michelinguiden for 2008 i Europa ut. Det overordnede inntrykket for Europa er at det er få nye som har fått stjerne og få gamle som har mistet stjernene sine. I 2007 var det 122 michelinrestauranter i Storbritannia og Nord Irland. Nøyaktig det samme i 2008 - selv om noen har mistet stjerne og noen fått ny. Jeg ser med stor tilfredshet at The Savoy Grill mistet sin ene stjerne. Vi spiste der i påsken i 2007, og maten var oppsiktsvekkende middels. Ingen nye Londonrestauranter har fått tre stjerner. Det er merkelig ettersom kritikerne for tiden hyller The Square som en perfekt restaurant. (Femstjerner.no skal teste denne i april.) Dessuten er maten på The Capital Restaurant enda bedre enn hos (den eneste London-restauranten med tre stjerner) Gordon Ramsay Hospital Rd.

Ellers ble jeg overrasket over at Il Convivio-Troiani i Roma, har mistet stjernen. Og det er nærmest skandaløst at Vivendo inne i Hotel St. Regis Grand ennå ikke er blitt oppdaget av guiden.

Et virkelig oppsiktsvekkende stjernetap er Bagatelle i Oslo. Jeg trodde faktisk at Hellstrøm lå an til tre stjerner, men i stedet stjeler man altså en stjerne fra den chefen som antakelig er best på fisk i hele verden. Kan hende Hellstrøm har spredt seg for mye med sine bøker og tv-opptredener? Likevel, hans kulinariske krumspring er jo ingenting i sammenlikning med prostitusjonstendensene til Gordon Ramsay, Alain Ducasse og Joël Robuchon. En annen årsak kan være at Bagatelle ikke greier å opprettholde samme nivået når le grand chef ikke er tilstede. De beste restaurantene bør ha et sett kokker i stand til å trylle frem like god mat som hovedkokken.

Vi testet Paris-restaurantene Pré Catelan og Ledoyen i desember 2007. Begge har tre michelinstjerner, men rent matmessig var de svakere enn Bagatelle. Slikt får en til å lure…

Veldig hyggelig at to nye restauranter i Norge har fått en stjerne. Det er Restaurant Oscarsgate i Oslo og Haga Restaurant i Bærum. Dette viser at Norge virkelig er på vei opp. Men det er jo også restauranter i Bergen, Stavanger og Trondheim som ville vært aktuelle i michelinguiden dersom disse mindre byene hadde havnet på michelinkartet. Synd i grunnen ettersom vi stadig vekk erfarer at en rett på Boha, på Krystall, på Colonialen, Lucullus eller Finnegaardsstuene (alle Bergen) kan være bedre enn den samme retten på en to- og trestjerners restaurant på kontinentet.Publisert: 21.03.2008 00:00:23Siste nyheter:

Anbefalte restauranter i Izmir

Bedre enn sitt rykte

Bergens fem beste restauranter, 2016 (Bergen's Five Best Restaurants)

De beste hotellene m/restaurant

Et hypotetisk etergilde: Finnegaardsstuene 2019

Femstjerner besoker Michelinstjernerestauranter

Femstjerner på Facebook

Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma

Frankfurts beste gourmetrestauranter

Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)

Gourmetkampen i Europa og Norge

Gourmettur til St. Petersburg

Hva er egentlig det beste av Londons topp hoteller? Av Per Bjørnar Grande

Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller

Madrid, den nye gourmethovedstaden

Madrid, the New Gourmet Capital?

Om michelinstjernene 2008

Om michelinstjernene 2009

Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter

Service

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap