Om oss Anmeldelser Bergen Lisboa London Oslo Paris Porto Nyheter

 
Restauranter: Bergen
Pingvinen


Pingvinen er stedet hvor bergenske trendsettere fra mote og kulturliv kommer for å spise og drikke i en tung, litt traurig men trivelig etterkrigsatmosfære.
Mat:
Interiør:
Service:
Poeng: 9 av 15
Prisnivå: Rimelig


Her finner man bokhyller fra det nøkterne 50-tallet, respatexbord fra de skjødesløse 60-årene og rørstoler fra det stramme 70-tallet. Det er noe hjemmekoselig og traust, samtidig som det er noe trist over det hele. Retrobølgen avslører jo at fornyelsene blir færre og færre, mens nostalgien bare blir sterkere og sterkere. På en måte kan det føles som om verden er i ferd med å stoppe opp, gå tilbake, drukne. Det fine maleriet av to pingviner midt inne i et irrgrønt landskap symboliserer en trett og oppbrukt klode.

Måltidet på Pingvinen var, da femstjerner.no testet stedet i mars 2008, virkelig på sporet av den tapte barndommen, den tiden da vi spiste fiskegrateng, kjøttkaker, sviskekompott, lapskaus og kjøttsuppe. Og i lapskausen og kjøttsuppen var alle fleskbitene, beinene og trevlene tatt med. Man skulle jo ikke kaste noe. På Pingvinen omkranset de samme trevlene den nokså seige Reinsdyrsteiken (135 kr).

Dette var altså ikke bare sjarmerende retro, men en påminnelse om at når det gjelder mat, har det, de siste 30 årene, vært en fantastisk positiv utvikling. Ikke minst fushionmaten har høynet nivået, særlig smaksmessig. Reinsdyrsteiken m/trevler var en ubehagelig påminnelse om hvor middels maten egentlig var på 70-tallet. Det samme med Fiskegrateng (105 kr). Gratengen var tørr og relativt smakløs. Mandelpotetene var imidlertid gode. Ellers presterte Pingvinchefene å servere gulrøtter og kålrabi harde som granbark. (Skulle det også minne om 70-tallet?)

Vi får stadig fått tips fra venner om at Pingvinen serverer kjempegod, tradisjonell mat. På bakgrunn av denne tilbakemeldingen har vi spist på Pingvinen flere ganger siden første testen, og tendensen er at maten bare blir bedre og bedre. Kjøttkakene (129 kr) som jeg spiste i september 2009 var usedvanlig gode. Ertepureen likeså. Og mine venner som valgte Fiskegrateng (119 kr), skrøt også veldig av maten.

Pingvinen er ren nostalgi. Derfor fenger den så mange. (Time Magazine ble jo overbegeistret for dette rotnorske konseptet, og kalte stedet en ”gastropub”.) De fleste gjestene er så unge at de aldri har opplevd det staute og nøkterne 70-tallet. Derfor har de en naiv begeistring (og ironi?) for epoken. Og nå begynner maten å bli så bra at man trenger ikke være ironisk engang.
Pingvinen
Vaskerelven 14, Tlf. 55 60 46 46
Åpningstider: Søn-fre 13-03, Lør. 12-03.
Publisert: 31.10.2009 00:00:23Flere restauranter med
i Bergen:

Brazil Churrascaria

Acido Coctailbar & Restaurant

Alléhjørnet Thai Restaurant

Anne & JC, Café & Conditori

Arti (Kong Oscars gt. 8) (Restauranten er nedlagt)

Asian Corner (Matbørsen)

Aspendos Café & Restaurant (Restauranten er nedlagt)

Baker Brun - Telegrafen

Bar Kollektivet

Bar Kollektivet

Bar-B-Que (Restauranten er nedlagt)

Baroli (Restauranten er nedlagt)

Bekkjarvik Gjestgiveri

Big Horn Steak House

Bocca

Brasserie 22 (Restauranten er nedlagt)

Bryggeloftet

Bryggeriet Scene/Restaurant/Mikrobryggeri (Zachariasbryggen)

Bryggestuene

Brød & Vin

Buddha Café (Restauranten er nedlagt)

Café Augustin

Café Aura

Café Bastant (Bastant i Øvregaten er nedlagt)

Café Opera

Café Opus (Vestkanten Storsenter)

Cafe sze Chuan

Chiang Mai Thai Restaurant

Chili Tapasbar (Matbørsen)

Chillout TravelCentre

China Palace

China Palace

Classic Restaurant

Cornelia

Cyclo

Dampen

Den lille risbollen

Dickens

Dolly Dimple’s (Torgalmenningen)

Don Pippo

Dr. Wiesener

EAT (2010-anmeldelsen)

Egon

ENTR3

Era Bar og Restaurant

Ferdinand på Engen

Fillini Restaurant & Bar

FISH Restaurant

Fjord Fusion

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap