Om oss Anmeldelser Nyheter

 
Restauranter: Nyheter
Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter


Kairo er ikke Paris, verken når det gjelder mat eller gateestetikk. Men denne afrikanske, lett arabiske byen på rundt 20 millioner gjemmer lag på lag av hemmeligheter.
Kairo minner om de beste romanene til Kjærstad, hvor det ene fortellingslaget avløser det andre og det ene bybildet avløser det andre, slik som labyrintene nede i pyramidene.

Kaotiske Kairo
Når man ferierer i Kairo er man helt avhengig av å kjenne gode hoteller og restauranter. De blir selve navlen i livet, og de verner en mot et helt sinnssykt kaos, som i virkeligheten ikke er så kaotisk som det synes. Men er man nybegynner i denne byen, blir man bare helt nødt til å finne seg et sett hoteller og restauranter.
Det er en gåte at ikke nordmenn heller drar til Egypt enn til Kanariøyene vinterstid. Klimaet er mye mer stabilt (sist vi var der i januar 2009 lå temperaturen mellom 20 og 26 c), folkene hyggeligere, prisnivået lavere og kulturen langt, langt mer spennende.

Men skal man trives i Kairo, trenger man en god guide.
Er du i Kairo, kan det være lurt å spandere på seg et godt hotell. For 1300 kr natten kan du bo på Midtøstens største hotell. Vi anbefaler Cairo Marriott, et hotell som i utgangspunktet ble bygget i forbindelse med åpningen av Suezkanalen. Rommene (i alt 977 rom og 11 suiter) er nyss oppusset og finere enn samtlige hotellrom i Norge – Continental inkludert. Dessuten, det er 15 restauranter, et svømmebasseng på 50 meter og tilbud nok til at man trolig ikke behøver forlate hotellet. Og hotellet befinner seg midt i Kairo, ved Nilens bredd. Vi anbefaler i grunnen ikke noen av restaurantene på Cairo Marriott. De er ikke direkte dårlige, men de er for dyre og kjønnsløse i forhold til hva man kan få andre steder.

La Bodega
Hundre meter fra Cairo Marriott finner man La Bodega, som bak et skittent og uanselig inngangsparti serverer virkelig god mat til meget sympatiske priser. En fireretter til 90 kroner og en tretter til 75 (tilbud fra kl 17.30 til 21). Ellers ligger hovedrettene på rundt 60 kroner. Ikke særlig billig? Ja, men husk dette er en restaurant for Kairos upper-class. Er du først innenfor skilter La Bodega med virkelig nydelig arkitektur. Lett gule vegger og svarte møbler krydret med søyler i bronsefarge. Baren er et møtested for byens trendy mennesker, og det er svært lett å komme i kontakt med dem. Dessuten, en flaske egyptisk vin koster kun rundt 130 kroner. Det er rimelig på et slikt sted. Vi anbefaler faktisk noen av fiskerettene som La Bodega serverer. (Og det er svært sjelden at femstjerner.no anbefaler fisk i utlandet.) Disse rettene koster heller ikke mer enn rundt 60-70 kroner.

La Bodega ligger i 26. juligaten i et område som kalles Zamalek. Går du hundre meter langs denne gaten og inn en sidegate, kommer til Aubergine. Stedet ligner en litt finere kafé. Og det er helt klart et ungt publikum der. Men dette er en skikkelig trivelig restaurant med god mat. Her er hovedrettene priset ned mot 40 kr. Og det som lages er absolutt ikke dårlig. Interiøret er preget av fiffige murmalerier og kelnerne smiler fra øre til øre.

Villa d’Este
Mange guidebøker anbefaler den italienske restauranten Villa d’Este inne i hotell Conrad. Dette er en tradisjonell italiensk gourmetrestaurant. Vi bestilte en akseptabel kyllingrett til 160 kroner og en usedvanlig seig kalvefilet til 190 kr. Dette er ikke billig til Kairo å være. Styrken ved denne restauranten er presentasjonen av rettene. Estetikken på tallerkenen begynner her å ligne en virkelig gourmetrestaurant. Pluss også for at vi fikk en ny rett da kalvefileten ble for mye tyggis.

Four Seasons
Den store estetiske overraskelsen i Kairo er de to Four Seasons hotellene. Det eldste, Four Seasons Cairo at the First Residence, som ligger ved dyrehagen, er virkelig en åpenbaring innvendig. Her befinner man seg midt inne i endeløse korridorer med klassisk empire møbler, vaser og statuer. Finere hotell enn dette finner man faktisk ikke. Ikke engang Four Seasons George V i Paris er finere enn dette. Vi anbefaler ikke den klassiske restauranten inne på dette hotellet (Seasons), men thairestauranten Lai Thai er akseptabel. Meget vennlig service, fine presentasjoner og delvis smakfull mat. Vi syntes nok at maten ble for syrlig, og sa ifra om det. (Selvsagt tatt imot med saktmodig takk.) Prisnivået er meget sympatisk. Ok, dette er ikke på nivå med thairestauranten Nahm i London med en michelinstjerne, men jammen ikke så himla langt ifra heller. Dessuten, prisnivået er jo usedvanlig sympatisk for et slikt sted. For 250 kroner per pers kommer du meget langt. Ellers er Loungen inne på det samme hotellet å anbefale. Ikke bare er dette en av verdens peneste lounger (sant!), men de serverer meget god mat også. Dessuten halvliteren (Sakara Gold) koster kun 35 kroner!

I desember 2004 bodde vi på det nyeste Four Seasons hotellet i Kairo, Four Seasons Hotel Cairo at Nile Plaza, bare en uke etter åpningen. Rommene var virkelig utsøkte (lett 1930-retro) og spaen så behagelig at det skapte lengselsfulle drømmer lenge etter at vi hadde sjekket ut. I 2009 var romprisen krøpet til 490 dollar og flere av restaurantene var overpriset. (I 2013, i kjølvannet av den arabiske våren, får man et dobbeltom for 300 dollar.) Vi prøvde alle restaurantene utenom fiskerestauranten. Fiskerestauranten heter Aqua. Hovedrettene ligger og balanserer på rundt 300 kroner. Det beste alternativet på dette utsøkte hotellet er kinarestauranten. Men vi anbefaler ikke denne særlig sterkt heller. Maten er forresten ofte akilleshælen på Four Seasons hotellene rundt om i verden.

Det baller på seg
Ellers er det viktig at man er obs på at i Kairo regner man alltid 12 % service og 10 % salestax i tillegg til prisene på menyen. Dette gjør mange turister forbannet. Men selv etter at man har regnet inn de 22 % ekstra, kommer man som regel godt ut av det. (I prisene som jeg oppgir er dette regnet inn.)

Kairo er ikke byen hvor man opplever det mest innovative kjøkkenet. Men husk, dette er Afrika, og følger du denne guiden, spiser du bra og sjansene for matforgiftning blir liten. Etter tre reiser rundt i Egypt er undertegnede ennå ikke matforgiftet. Det er fordi vi går på de beste stedene. Gjør det du også!
Publisert: 16.02.2009 00:00:23Siste nyheter:

Anbefalte restauranter i Izmir

Bedre enn sitt rykte

Bergens fem beste restauranter, 2016 (Bergen's Five Best Restaurants)

De beste hotellene m/restaurant

Et hypotetisk etergilde: Finnegaardsstuene 2019

Femstjerner besoker Michelinstjernerestauranter

Femstjerner på Facebook

Femstjerner.no tester luksushoteller og luksusrestauranter i Roma

Frankfurts beste gourmetrestauranter

Gode restauranter i Istanbul i 2013. (A Selection of the Best Restaurants in Istanbul in 2013)

Gourmetkampen i Europa og Norge

Gourmettur til St. Petersburg

Hva er egentlig det beste av Londons topp hoteller? Av Per Bjørnar Grande

Impresjonistisk beskrivelse av Istanbul-hoteller

Madrid, den nye gourmethovedstaden

Madrid, the New Gourmet Capital?

Om michelinstjernene 2008

Om michelinstjernene 2009

Per Bjørnars guide til Kairos beste restauranter

Service

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap