Om oss Anmeldelser Bergen Lisboa London Oslo Paris Porto Nyheter

 
Restauranter: Bergen
Søstrene Hagelin


Alt var verre før i tidenMat:
Interiør:
Service:
Poeng: 6 av 15
Prisnivå: Rimelig


Når jeg foreleser for studentene mine, pleier jeg å påstå at de har en velferd på høyde med konger og adelige på 1600-tallet: ”Dere drikker bedre viner, spiser bedre mat, har mye mindre smerter og lever langt lengre,” sier jeg til dem. Jeg minner dem om at snittalderen i Roma rundt Augustus sin tid var 29 år. Studentene ser på meg med et lett skeptisk blikk, før noen nevner akutte problemer i dagens samfunn, som for eksempel vold. Jeg minner dem da om at det i Bergen på 1500-tallet var like mange drap (30-50 i året) som i hele Norge i dag. I dag er befolkningen på fem millioner, mens Bergen hadde på 1500-tallet rundt 6000 innbyggere.

Hvorfor i all verden nevner jeg dette? Jo, for å endevende forestillingen om at alt var så mye bedre før i tiden. Ok, Søstrene Hagelins fiskekaker var fantastiske på 1930-tallet. Det er de ikke lenger. Smaken av fiskekakene (10 kr per stykk) var tam. Fiskekakene er laget av hyse. Hyse er en fisk som svømmer på bunnen av havet og får grunnsmak. Derfor er det tradisjon å lage fiskekaker av hyse. Bacalaoen (middagsporsjon 129 kr) var tørr. Fiskesuppen (65 kr), servert i et drikkebeger av papp, inneholdt ikke annen fisk enn fiskebollene. Dette er nok det mest nøytrale måltidet jeg har spist. I tillegg ble alt servert i papp. Plastknivene og plastgaflene var av aller billigste sort - selv i kategorien plast. (Nesten umulig å spise med.)

Interiøret er smakløst og belysningen skjærer en i øynene – slik som på McDonald’s. Avstanden mellom bordene var på knapt en halvmeter. Menyen er klistret på menyen i en slags gammelmodig gatekjøkkenstil.

På en av veggene kan man se bildet av de hyggelige Sogndals-søstrene. På en annen vegg kan man lese den interessante historien om hvordan Søstrene Hagelin utvidet geskjeften til Bergen. Atmosfæren ellers var slik at jeg gledet meg til endelig å kunne forlate det grelle lokalet. Det eneste som dro opp var den hyggelige og hjelpsomme damen bak disken.

Jeg tenkte først at dette er et sted hvor gjestene kommer fordi maten er rimelig. Men i løpet av de 40 minuttene vi satt der, studerte jeg rundt 100 gjester, de fleste stakk bare innom for å kjøpe med seg noe. De virket ikke direkte fattige. Jeg så meg stadig rundt i lokalet for å se om spisegjestene trivdes. Det virket som om de trivdes. Plutselig skjønte jeg hvorfor. Man trenger mange restaurantbesøk under beltet før man føler seg bekvem på en skikkelig restaurant. Å spise på Hagelin krever ingen restauranttrening. Derfor slapper mange av.

Nå kan det hende at leseren synes jeg er en ufordragelig matsnobb som kun sverger til det nye. Da kan jeg fortelle at jeg hadde med min mor. Hun er født like før oppstarten av Hagelin- virksomheten. Hun pleier nesten alltid å være fornøyd på bergensrestaurantene. Men da vi etter måltidet ruslet langs Strandgaten i den fiolette vinter-ettermiddagen, utbrøt hun: ”Dette må være et av de svakere måltidene jeg noen gang har spist.”

Søstrene Hagelin
Strandgaten 3, Tlf. 55 90 20 13
Åpningstider: Man-fre. 09-19, Lør 10-17, Søn. Stengt.

Publisert: 19.04.2014Flere restauranter med
i Bergen:

Bryggen Tracteursted

Café Opus

Casa del Toro

Chilli Tapasbar Fløyen

Con Fresco

Da Stefano. Restaurant og catering

Den sultne engel

Ikea Food

Kroathai Åsane storsenter

Ma-Ma-Thai

Mekong River. Restaurant & Take Away

Meny Bistro (Studentsenteret)

Pranzo (Galleriet)

Restaurant China House

Restaurant No 13 (2013)

Søstrene Hagelin

Wesselstuen

Yang Tse Kiang (2015)

Opphavsrett © 2006-2019 FemStjerner.no | Sitemap